BİYOKİMYA
Biyokimya: Yunanca “canlı” anlamındaki “bios” sözcüğünden köken alır ve “canlı kimyası” anlamına gelir.
•Biyokimya canlı varlıkların yapı, işlev ve canlılık olaylarını biyomoleküller düzeyinde incelerBiyofiziksel Reaksiyonlar Hakkında Ufak Bilgiler
- Kolloidler: Zardan geçemeyenlerdir.
- Tonisite: Çözünmüş moleküllerin ozmotik güç oluşturma yeteneğidir
- Filtrasyon: Suyun ve suda çözünmüş moleküllerin yüksek hidrostatik basınca sahip ortamdan düşük hidrostatik basınca sahip bir ortama doğru hareketidir
- Ozmotik basınç molekül büyüklüğüne değil, molekül sayısına bağlıdır.
- Diyaliz: Çoğu zarlar tam anlamıyla yarı geçirgen değildir. Ve sudan başka basit molekülleri veya iyonları da geçirirler.Bu sebeple daha küçük basit moleküllerin bir membrandan geçmesine müsaade etmek için bunları daha büyük kompleks moleküllerden ayırmak için diyaliz yapılır. Protein ve tuz içeren bir çözeltiden tuzun ayrılması sonucu küçük basit moleküllerin içeri girmesi diyalize güzel bir örnektir.Diyalizde yön çok yoğundan az yoğuna doğrudur.
- İzotonik Çözelti: Hücre içindeki yoğunluk ile hücre dışı ortamdaki yoğunluk denktir. İzotonik çözeltiler FTS olarak dehidrasyonlarda elektrolit kaynağı olarak verilir.
- Hipertonik Çözelti: Yoğunluğu hücrenin yoğunluğundan daha fazla olan ortama “hipertonik ortam” denir. Hipertonik ortamda; Madde fazla, su azdır.
- Hipotonik Çözelti: Yoğunluğu hücre yoğunluğundan az olan ortama “hipotonik ortam” denir. Hipotonik ortamda; Madde az, su fazladır.
KARBONHİDRATLAR
Makromoleküllerin 4 büyük grubu: karbonhidratlar, lipidler, proteinler ve nükleik asitler.
POLİSAKKARİTLER
Glikojen: Hayvanların depo polisakkaritidir
Kitin: Arthropodlar ve mantarlar selülozun değişik şeklidir.C H O nun yanında N(Azot içeren) bileşiktir.
Nişasta: Bitkilerde depo polisakkariddir
Selüloz: Dünyada en çok bulunan organik bileşik; yapısal polisakkarid . Bitki hücre duvarında yoğundur
Chitin:Kitin
Glycogen:Glikojen
Cellulose:Selüloz
Starch: Nişasta
Monosakkaritler:
- 3C'lu Gliseraldehit
- 5C'lu Riboz ve Deoksiriboz
- 6C'lu Glikoz,Galaktoz ve Fruktoz
Disakkaritler:(2 monosakkarit= 1 disakkarit) (MLS) diye kodla :)
- Maltoz(Arpa Şekeri): Glikoz+Glikoz=Maltoz Tatlılık derecesi 32.5
- Laktoz(Süt Şekeri): Glikoz+Galaktoz=Laktoz Tatlılık derecesi 16
- Sükroz(Çay Şekeri): Glikoz+Fruktoz=Sükroz Tatlılık derecesi 100
Malt içeren biralardan aklınıza bira yapımında kullanılan "Arpa" dan "Maltoz" aklınıza oradan gelebilir :)
(S)ıcak Çaydanda "Sükroz" olarak aklınızda kalabilir :)
Bunlarda kendime ait şifrelemem diyelim :D
Karbonhidratların Tatlılık Dereceleri:
Heteropolisakkaritler
•Hyaluronik asit: Bağ doku temel maddesi
(D-glikuronik asit + NAGA)n
•Heparin: Kanın pıhtılaşmasını önler, karaciğer ve akciğerde yapılır
(D-glikozamin-SO4 + İduronik asit-SO4)n
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder